Bebeluși infectați cu stafilococ auriu

Acuzații grave la adresa conducerii maternității Giulești, după ce 14 bebeluşi născuţi aici au ajuns în ultimele zile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’. Doisprăzece dintre ei sunt infectați cu bacteria stafilococ auriu.

Primăria Capitalei și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Giulești resping ferm acuzațiile, apărute în presă, referitoare la presupusa infectare a celor 10 nou-născuti. Totodată conducerea unității medicale admite că, în prezent, la maternitate se derulează o investigație epidemiologică pentru a stabili dacă există o legatură între nașterile celor 10 bebeluși și informațiile apărute în presă.

“Am tratat 14 pacienți (toți în prima lună de viață), dintre aceștia 12 au fost depistați cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. La ceilalți doi – la unul s-a infirmat infecția cu stafilococ auriu și la celălalt este în lucru. Cei mai mulți au fost cu manifestări cutanate de diferite gravități (tratați în secțiile de pediatrie și chirurgie). În prezent, în clinica noastră mai sunt internați 6 bebeluși – 3 cu probleme respiratorii și 3 cu infecții cutanate la secția de chirurgie. Toate cazurile au fost raportate către Direcția de Sănătate Publică”, a precizat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Potrivit reprezentanților spitalului, cei 10 nou-născuți nu au fost transferați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’, ci au fost externați din maternitate fără să prezinte vreun semn de infectare cu stafilococul auriu. Totodată, potrivit documentelor, internarea bebelușilor la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ s-a realizat la un interval de 10-21 de zile de la externarea din maternitate.

Purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti neagă cum că mai mulţi bebeluşi s-ar fi infectat în cadrul unităţii spitaliceşti, cu precizarea că instituţia a demarat o acţiune de investigaţii epidemiologice.

“Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi apare în 48 de ore, într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după zece zile sau 28, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.

Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică verifică, în această perioadă, maternităţile private şi de stat din Bucureşti, iar aceste controale vor fi extinse şi în ţară.