Basarabia e în doliu

Prorusul Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale de peste Prut, după ce a învins-o, duminică, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe candidata proeuropeană Maia Sandu. Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova i-au scot pe oameni în stradă. Sute de tineri au protestat în România, în semn de solidaritatea cu frații de peste Prut.

Moldovenii acuză fraudarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Votul a fost marcat de probleme mai ales în Diaspora. Mai multe secții din Europa, printre care cele din Londra, Bologna, Barcelona, Paris și București, au rămas fără buletine de vot cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, motiv pentru care sute de alegători care așteptau la cozi uriașe nu au mai apucat să voteze. Mai mult, pe internet au apărut și fotografii care arata incercarea de cumparare de voturi pentru Igor Dodon.

Primii protestatari s-au adunat la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar acțiunea a continuat ș în restul orașelor din țară. La Galați, peste o sută de persoane s-au intalnit în Grădina Publică, pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la rezultatele alegerilor din Republica Moldova.

Studenții basarabeni de la Universitatea Dunărea de Jos, dar și gălățeni care le înțeleg sufeința, au protestat în mod pașnic, aprinzând lumânări în mod simbolic, pentru moartea democrației din Republica Moldova. Tinerii au agitat steaguri ale României şi au afişat un cearşaf pe care scria “Dodon nu meriţi acest fotoliu, jos socialismul, Basarabia-i în doliu”.

Redactor: Andreea Barbu