Barack Obama, din nou la Casa Albă

Principalele televiziuni și site-uri americane de știri indică faptul că alegerile prezidențiale americane au fost câștigate de candidatul democrat Barack Obama. CNN estimează că Obama a reușit să adune peste 270 de voturi din cele 538 posibile inainte de terminarea numărătorilor din toate statele americane. Fox News estimează că Obama a adunat 275 de voturi în Colegiul Electoral, fara sa mai ia in considerare numaratoarea din cateva state, inclusiv Florida. Inițial Fox News anunțase că Mitt Romney se afla în avantaj, cu aproximativ 200.000 de voturi în plus, iar postul CNN anunțase egalitate in votul popular, de 49%-49%. Dar pe baza rezultatelor partiale si a exit poll-urilor, s-a apreciat că Ohio – unul dintre statele “indecise” – a optat pentru președintele în exercițiu, plasându-l pe Barack Obama în fotoliul de la Casa Albă pentru încă patru ani. Conform acelorași estimări, democrații vor păstra controlul în Senat, în timp ce republicanii vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanților.

Potrivit exit-pollurilor prezentate de CNN si Fox News, Obama a primit susținere considerabilă din partea alegatorilor de sex feminin, a afro-americanilor și a comunităților latino.
Reales din nou după patru ani de mandat dificil, Barack Obama devine cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi primul afroamerican aflat la conducerea SUA care și-a păstrat locul la Casa Albă. Președintele Barack Obama a mulțumit celor care l-au ales, alături de familie:

Actual președinte al Statelor Unite s-a născut pe 4 august 1961, in Honolulu, statul Hawaii. Născut din tată de origine kenyană  si mamă provenită din Kansas, Obama crește pe fondul unei destrămări familiale,  părinții săi divorțând  când acesta avea 2 ani. Tatăl său s-a întors în Kenya, iar mama s-a recasatorit mutându-se la Jakarta, capitala Indoneziei. Cunoscuții vorbesc de un preşedinte rezervat, cerebral, dar şi foarte competitiv, căruia nu-i place să piardă nici în politică, nici la baschet. La începutul anului 2005, el obține un post în Senatul de la Washington, devenind favoritul mass-mediei graţie charismei şi a elocvenţei care îl caracterizează. Patru ani mai târziu, după o ascensiune furtunoasă în carieră, reușește să o învingă pe Hillary Clinton în alegerile primare democrate pentru ca apoi să triumfe în faţa republicanului John McCain în alegerile prezidenţiale, devenind, la vârsta de 47 de ani, primul președinte de culoare de la Casa Albă.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian