Bani pe reciclare

Din 31 martie 2019 a intrat în vigoare o nouă ordonanță. Comercianții sunt obligați să plătească 0,5 lei clienților care returnează ambalajele reutilizabile. Concret, magazinele trebuie să îl informeze pe client că valoarea fiecărui ambalaj reutilizabil este de 0,5 lei și să evidențieze pe bon această valoare. Ulterior, clienții pot returna ambalajul și, în baza bonului fiscal, să primească înapoi garanția.

„Ideea, e foarte bine venită, chiar am văzut magazine în vest unde totul se vinde la vrac: clienţii vin cu recipientele de acasă, e o iniţiativă lăudabilă.”, a declarat administratorul unui magazin

Măsura a fost instituită de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă din 17 iulie 2018 și sună în acest fel.

„Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populației.”

Ordonanţa a fost adoptată întrucât, în caz contrar, România risca să fie trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligaţii privind reciclarea ambalajelor din comerţ şi a altor obligaţii privind deşeurile.

Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma “ambalaj reutilizabil”. Firmele care nu marchează produsele astfel riscă amenzi între 16.000 şi 30.000 de lei. Iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80%, amenda ajunge şi la 40.000 de lei. Până la data de 1 ianuarie 2021, se stabileşte un sistem de garantie-returnare şi pentru ambalajele din plastic sau metal.

Redactor: Mihaela Țânțaru