Bancnotă aniversară

Premieră multiplă în România. BNR a lansat o bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Este prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI, prima ce reprezintă o femeie anume și prima care a apărut după 1947 reprezentând un Suveran al României.

Odată cu Ziua Națională a României, când am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, Banca Centrală a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu chipurile Reginei Maria și Regeleui Ferdinand. Aceasta are valoarea de 100 de lei. Pe lângă portretele celor doi Suverani, a mai fost inclusă o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, dar și intrarea Regelui Ferdinand în București la 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918. Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului regal la l Decembrie şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.
Aceasta este o premieră multiplă, deoarece este prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI, ultima a fost cea de 2000 lei vechi și a fost emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare. Totodată, este unica ce reprezintă o femeie anume și prima ce a apărut după 1947 reprezentând un Suveran al României. Modelul a fost emis în 10.000 de exemplare, 100 lei x 100 ani, pentru a marca un punct important în istoria numismatică românească. Preţul de vânzare pentru colecţionare este de 150 lei, fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare, iar aceasta are putere circulatorie pe teritoriul României.

Redactor: Oana Jărloianu