Băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare

Băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat precum psihologi, sociologi sau chiar…filosofi!  Propunerea vine chiar din partea consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. Acesta a declarat că respectivii specialişti ar trebui să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării.

Adrian Vasilescu mentioneaza si dificultatea cu care coopereaza Institutul Bancar – acolo unde se specializeaza personalul – cu băncile de la care abia reuşeşte să scoată bani suficienti pentru dezvoltare  şi organizarea cursurilor, care, de-altfel, sunt foarte eficiente, având cadre bine pregătite, multe venite din Europa. Vasilescu acuză reticenţa băncilor care au un rol foarte important în schimbarea mentalităţii la relansarea creditării.

Consilierul guvernatorului BNR a adăugat că băncile au, în perioada următoare, o responsabilitate imensă şi anume: reorganizarea, care trebuie să înceapă de la restructurarea personalului. Trebuie daţi oameni afară? Nu, ci se simte nevoia unei reorganizări pentru că, îl cităm, “s-a terminat perioada aceea de boom din 2004-2008, foarte scurtă pentru România, când în ţară se trimiteau cam 20 de miliarde de euro pe an iar băncile aveau foarte mulţi bani şi aveau nevoie de vânzători de credite”.

Acesta a subliniat că băncile ar trebui să fie “partenerii companiilor cărora le dau credite”. Acestea, spune Adrian Vasilescu, ar trebui să-şi întărească acele compartimentele de analiză –   pe cele de analiză de risc în primul rând – și să înţeleagă foarte bine problemele companiilor, să colaboreze cu ele încât, pe de o parte să le încadreze în condiţiile de creditare a iar, pe de altă parte, să le sprijine pentru o derulare eficientă a banilor obţinuţi din împrumuturi.