Banca Națională a României a lansat un set de monede de colecție

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic patru modele noi de monede, pentru a sărbători 100 de ani de la Marea  Unire. Banii de colecție sunt confecționați din aur, argint, tombac cuprat și alamă.

Banca Națională a României a lansat un set de monede de colecție, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Pentru setul de trei monede , din aur, argint şi tombac cuprat, pasionații trebuie să scoată din buzunar 1.990 lei, iar prețul de vânzare pentru moneda de alamă este de 10 lei.

Moneda din aur are o  valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 21 milimetri şi o greutate de 6,452 grame.Pe aversul monedei din aur  se poate observa o imagine a clădirii Sfatului Ţării din Chişinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România. În plan secund, este gravat un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România. Sunt disponibile 200 de astfel de exemplare.

Pe spatele tuturor monedelor sunt portretele şi numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeţ, preşedinte al Sfatului Ţării, Pantelimon Halippa, vicepreşedinte şi Ion Buzdugan, secretar.

Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei și un tiraj de 200 de exemplare.

Moneda din tombac cuprat va avea o valoare nominală de un leu și un tiraj de 200 de exemplare,  iar cea din alamă va avea o valoare de 50 de bani, fiind disponibile 5000 de astfel de obiecte de colecție.

Redactor: Isabela Boantă