Balcanii de Vest, ținta investițiilor NATO

NATO continuă să facă investiţii pe termen lung în Balcanii de Vest. Declarația îi aparține preşedintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Stuart Peach, și a fost făcută în cadrul unei discurs comun cu şeful Statului Major al Apărării al Armatei României, generalul Nicolae Ciucă.

Cei doi oficiali s-au întâlnit la București cu ocazia Conferinței șefilor apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară.

Stuart Peach a lăudat contribuţia României în ceea ce privește democraţia, societatea deschisă şi presa liberă și a punctat faptul că NATO este o alianță hotărâtă să ajute ţările din regiune să implementeze reforme. Oficialul a mai subliniat că securitatea şi stabilitatea regionale nu pot exista în izolare.

 Înainte de a-și începe discursul, şeful Statului Major al Apărării al Armatei României a adresat condoleanțe familiei românului ucis în recentul atentat terorist de la Kabul și însănătoșire grabnică bărbatului rănit în același atac.

În alocuțiunea sa, Nicolae Ciucă a vorbit despre temele dezbătute în cadrul evenimentului de la București. Subiectele din agenda reuniunii au abordat probleme privind modul în care forţele armate ale ţărilor din Balcani lucrează împreună în proiectele comune.

La cea de-a 13-a ediție a acestui eveniment, au participat cele nouă delegații ale inițiativei – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia. Acestora li s-au alăturat reprezentanții Croației și Sloveniei în calitate de observatori.

Redactor: Mihaela Țânțaru