Babeș Papanicolau, test gratuit și necesar

În fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența acestei boli. De aceea, compania americană Merek Sharp and Dohme  (MSD) România, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, a lansat campania „Protejează-i aripile„. Aceasta are ca obiective principale îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și creșterea gradului de conștientizare la importanța vitală a prevenției acestei boli.

Institutul Național de Sănătate Publică și MSD  România continuă șirul campaniilor ce au ca scop îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin din România.

Depistat în stadiu incipient, cancerul de col uterin poate fi vindecat în proporție de 100%. Acesta este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Rata estimată a mortalității cauzate de cancerul de col uterin în țara noastră este de aproape 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Programul național oferă această testare în mod gratuit. La Constanța, aceasta se poate face la 2 unități sanitare, respectiv Spitalul Județean și Clinica Medstar.  Testul Babeș Papanicolau se face fără trimitere de la medicul de familie.

Programul vizează femeile între 25 și 64 de ani. Testul este simplu și nu comportă riscuri, iar rezultatele vin în 30 de zile. Este foarte important pentru sănătatea femeilor ținând cont și de faptul că, județul Constanța ocupă locul 3, într-un clasament trist în ceea ce privește numărul de cauri depistate.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea