Baba cu cele 9 cojoace

Începutul primăverii înseamnă pentru români: mărţişoare, ghiocei, dar şi alesul „babelor” care prezic cum ne va fi anul. Conform tradiției și constănțenii și-au ales o babă pentru a vedea cum le va merge tot anul. Odată cu apariția mărțișorului au apărut și superstițiile legate de mitul Babei Dochia, cunoscută și drept baba cu 9 cojoace. Povestea Babei Dochia este, de altfel, unul dintre cele mai importante mituri românești.

Prima zi a primăverii este ziua Babei Dochia. Potrivit legendei, aceasta este o bătrână zeiță agrară, care moare de 1 martie și renaște de Mucenici, pe 9 martie. De pe 1 și până pe 9 martie, se alege o zi din acest interval care reprezintă o “babă”. Tradiția populară spune că zilele Babei Dochia sunt cele mai capricioase din an. În funcție de vremea zilei respective așa va fi și anul persoanei care și-a ales acea zi.

Dincolo de obiceiuri, tradiții și superstitii, mărțișorul este o întrupare a bucuriei, a dragostei de viață, un semn prin care salutăm renașterea naturii odată cu venirea primăverii.

Reporter: Nicoleta Bujor ; Imagine: Cristi Caciauna