Avram Iancu, în cursa prezidențială

Parcursul fulminant al lui Avram Iancu continuă! Hunedoreanul s-a hotârât să înfrunte o nouă provocare, care se va desfășura de această dată pe tărâm național.

Bibliotecarul din Petroșani vrea să se înscrie în cursa candidaților la președinția statului român. Anunțul l-a făcut însuși sportivul de anduranță pe propriul lui blog la exact 5 luni de la debutul său în cel mai greu maraton al Planetei, ”6633 Arctic Ultra”.

La 7 martie, Avram Iancu a pornit în teribila cursă și s-a clasat pe locul al III-lea la finalul competiției, care s-a desfășurat de-a lungul unui traseu de 617 kilometri parcurși în condițiile extrem de vitrege ale zonei arctice.

„În această zi istorică de 7 august 2019, vă anunţ intenţiile pentru viitorul cincinal al vieţii mele şi al României; voi înota în cele mai tulburi ape. Voi candida independent la alegerile prezidenţiale din acest an. Să fie clar! Eu nu <intru în politică> pentru că Avram Iancu tocmai asta face; declanşează adevărata revoluţie română a poporului tocmai împotriva clasei politice româneşti care trebuie schimbată. E un strigăt de disperare a unei generaţii sacrificate care nu mai vrea să-şi vadă şi copiii sacrificaţi pe altarul diletantismului politic, incompetenţei, slugărniciei, îmbogăţirii peste noapte, a trădării şi înrobirii”, a scris Avram Iancu pe blogul său.

În urmă cu cinci ani, românul născut și crescut la poalele Munților Parâng  a luat cu asalt apele învolburate ale Canalului Mânecii, pe care le-a cucerit însă în 2016 înotând fără costum de neopren.

„În 7 august 2014, deveneam primul român care a atacat apele înghețate ale Canalului Mânecii, în mod oficial și după reguli, stabilind o premieră pentru România. (…) Ieri, s-a dat bătălia finală! Am câștigat! — după 62 de km parcurși și aproape 18 ore de chin fizic, dar mai ales psihic, cum n-am mai trăit niciodată, am răpus bestia.”, a scris în 2016 Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a fost momentul performanței din urmă cu trei ani care l-a făcut faimos, când a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii după trei încercări eșuate. Au urmat apoi alte reușite de excepție care i-au clădit traseul spinos al unui învingător.

Drumul spre Palatul Cotroceni l-a descris ca fiind la fel de anevoios, întrucât a comparat lupta politică pe care o va avea de dus în campanie cu cea a unui înotător.

„Nu sunt naiv! Ştiu cu ce forţe demonice vom lupta. Apele în care mă aventurez sunt tulburi. Valuri imense se vor ridica şi mă vor lovi. Rechinii îmi vor da târcoale pentru a mă muşca letal. Meduzele mă vor otrăvi şi ele. Curenţii îmi vor fi cu toţii potrivnici. Furtunile vor fi năprasnice. În acest context am o singură şansă; ca mâna dreptă să mi-o ancorez în braţul puternic al lui Hristos iar mâna stângă să o ancorez în braţul iubit al poporului. Doar aşa vom putea umbla împreună peste ape! Doar aşa vom putea face din Administraţia Prezidenţială un bastion emblematic de încredere şi de recâştigare a demnităţii tuturor românilor”, a mai scris sportivul.

În perioada următoare,  Avram Iancu va fi prezent în oraşe şi sate din România, unde va încerca să strângă 200.000 de semnături.

De curând, acesta și-a lansat cartea ”Schimbarea ești tu”, o lucrare motivațională și de aventuri care se citește cu sufletul la gură.

Redactor: Mihaela Țânțaru