Avram Iancu, din nou în expediție

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, care a traversat înot Marea Neagră în toamna anului trecut, va participa la ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord ”6633 Arctic Ultra”. Hunedoreanul a plecat vineri spre Canada, locul competiției. Ultimele trei ediții ale acestui concurs de anduranță au fost câștigate de către Tiberiu Ușeriu.

Avram Iancu a pornit, din nou, la drum. Și nu oriunde! Traseul pe care și-a propus să-l parcurgă de această dată este reprezentat de cei 617 kilometri ai celui mai greu maraton din lume. ”6633 Arctic Ultra” se desfășoară în condiții extreme. Cei care se încumetă să pornească în această competiție au de înfruntat temperaturi foarte scăzute, care pot coborî până la minus 50 de grade  Celsius.

Românul nu este la prima participare la concursul extrem de dificil din Canada. În 2018, Avram Iancu a fost nevoit să abandoneze ultramaratonul la numai o zi de la debutul lui. Motivul l-a constituit apariția unei dureri puternice localizate la gamba piciorului drept.

“În acest an, voi aborda cursa mult mai simplu, voi pleca mai încet şi voi aborda totul în ritmul meu, fără să mă intereseze ceea ce fac alţi concurenţi. Îmi voi urma drumul meu. Sunt antrenat mult mai bine, mă simt motivat şi am deja experienţă. Mă întorc să termin o cursă pe care am început-o”, a declarat Avram Iancu.

”6633 Arctic Ultra” va debuta în data de 7 martie. La startul competiției, s-au înscris 15 sportivi, dintre care trei sunt femei. Aceștia vor porni din Eagle Plains, Yukon, iar punctul terminus al cursei de anduranță este Tuktoyaktuk, pe banchiza de la Oceanul Arctic.

Pregătirea românului pentru acest concurs a constat din antrenamente efectuate în condiții de iarnă în masivul Parâng. În timpul pregătirilor, a tras după el o sanie specială, de aproximativ 30 de kilograme, pe care o va folosi în competiția din Canada.

Participarea hunedoreanului la ”6633 Arctic Ultra” va fi subiectul unui film documentar.

Redactor: Mihaela Țânțaru