Avocații – obligați să presteze și în stare de urgență

Exită categorii de profesioniști care activează permanent, chiar și în condițiile actuale de criză epidemiologică și stare de urgență.

Nu că nu ar vrea să ia o pauză sau să lucreze de acasă, dar decretul prezidențial emis recent, privind instituirea stării de urgență, îi obligă, practic, să nu-și înceteze activitatea, sub sancțiunea excluderii din profesiile respective.

Nu ne referim la medici care, în această perioadă, au dat dovadă de eroism. Vorbim despre profesii liberale, cum ar fi cea de avocat, notar sau executor judecătoresc. Unele activități și le pot desfășura de acasă, însă doa o mică parte din activitatea lor.

Avocații, de exemplu, mai ales cei care oferă asistență din oficiu la solicitarea barourilor, sunt nevoiți să presteze ori de câte ori li se cere acest lucru.

Este adevărat că avocații desfășoară activități restrânse, însă nu pot ocoli cauzele considerate „Urgențe”.

Ordonanţa de Urgență 29/2020, cea care îi oblică să activeze în aceste momente, vine la pachet şi cu anumite înlesniri. Astfel, pe perioada stării de urgenţă, avocaţii, notarii şi executorii beneficiază de amânarea plăţii facturilor la utilităţi şi a chiriei biroului.

Redactor: Daniel Albu