Avioane de luptă britanice asigură cerul României

Nu mai e de gluma: de astazi ne pazim frontierele cu avioanele britanice Typhoon, trimise la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Sunt 4 aparate de ultima generatie, super computerizate si înarmate până-n dinți, care vor patrula cerul României, impreuna cu escadrila de aparate americane F-16, recent sosite din Portugalia.

Eurofighter Typhoon este suprema masinarie de razboi aeriana: un avion care atinge de doua ori viteza sunetului la 11 kilometri înăltime în atmosferă, capabil sa intre in lupta in cateva secunde, cu o mare varietate de arme la bord. Este echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja si poate distruge tinte aeriene, terestre si în bătălii navale. Avioanele Typhoon sunt conduse de computere de ultima generatie, care comunica în permanenta cu centrul tactic de luptă, aflat, la randul lui, în aer, la mare înălțime. Avioane  strategice de mari dimensiuni detecteaza tintele, analizeaza caracteristicile lor si trimt, apoi, avioanele Eurofighter la luptă.

Cand vine vorba de alarma de lupta, Eurofighter decoleaza cu o viteza impresionanta: avionul de lupta urca pe vertical, 18 kilometri, într-un singur minut! Se face nevazut in plafonul de nori dincolo de  raza de actiune a radarelor si asteapta misiunea de lupta trasata de comandamentul strategic aflat in aer, la randul sau. Aceste avioane au sosit la Kogalniceanu, ca sa ne apere spatiul aerian.

Conceptul de Politie Aeriană înseamnă, de fapt, paza frontierelor pe cer, astfel încat niciun inamic să nu intre în spatiul aerian românesc. In trecut, astfel de intrari neautorizate s-au mai intamplat, iar bătrânele MiG-uri sunt incapabile să intercepteze orice avion strain, în orice punct al țării, într-un timp relativ scurt. De aceea, NATO si-a luat masuri de siguranta, trimitând avioanele Typhoon în România.

Alianţa Nord-Atlantică si-a consolidat prezenţa militara în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO  urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. În cadrul acestui proiect, Marea Britanie a trimis avioanele multirol Eurofighter Typhoon, pentru misiuni NATO în zona Mării Negre, ele urmând să rămână la Mihail Kogalniceanu în următoarele patru luni.

Redactor: Paul Alexe