Avertismentele Organizației Mondiale a Comerțului

Evaluările Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la creșterea economiei globale sunt sumbre. Pericolul semnalat de acest organism este prevăzut în raportul dedicat Grupului statelor bogate și al principalelor economii emergente.

Tensiunile comerciale dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii amenință progresul bunăstării globale. Organizația Mondială a Comerțului avertizează cu privire la impactul negativ asupra evoluției macroeconomice. Raportul său susține că economia mondială traversează o perioadă de escaladare a măsurilor comerciale restrictive în desfășurarea tranzacțiilor internaționale. Perioada supusă acestei analize a fost octombrie 2017 – mai 2018. În intervalul specificat, s-au înregistrat 39 de astfel de inițiative, inclusiv taxe vamale, dublu faţă de nivelul din raportul precedent referitor la Grupul statelor bogate și al principalelor economii emergente.

În urma rezultatelor îngrijorătoare constatate, organizația a recomandat încetarea escaladării divergențele comerciale.

Avertismentele sale ar putea accentua relațiile tensionate dintre această instituție și Administrația de la Washington. Liderul de la Casa Albă a propus în repetate rânduri retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Comerțului.

Redactor: Mihaela Țânțaru