Avans mai mic pentru credit imobiliar

Vești bune pentru cei care apelează la bănci pentru a-și putea cumpăra o casă. Avansul cerut de băncile comerciale pentru creditele ipotecare a scăzut. Aproape o treime din bănci cer, acum, 15-20 la sută avans din suma totală cerută de client.

În luna aprilie a anului trecut, era adoptată, cu un singur vot împotrivă, legea dării în plată. Momentul a fost unul critic pentru bănci, iar ca măsură de precauție, acestea au crescut valoarea avansului pe care îl cereau clienților pentru creditele ipotecare. Acum, la mai puțin de un an de la adoptarea legii, bancherii au realizat că s-au temut degeaba de această lege și cer mai puțini bani clienților. Dacă în vara anului trecut băncile cereau avans pentru credit până la 40% din valoarea totală, acum, aproape o treime din bănci cer doar 15-20% avans. Însă, există și câteva condiții ce trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de avans redus. Astfel, doriți să vă cumpărați o casă într-un oraș cu o piață imobiliară dezvoltată, aveți toate șansele să beneficiați de un avans scăzut la semnarea contractului pentru credit imobiliar.

 „Localităţile care au o piaţă imobiliară cu un rulaj mare, cu vânzări şi cumpărări rapide, astfel încât în cazul unei executări să poată să scape uşor de garanţie”

Altă bancă, altă strategie. În acest caz, avansul este redus doar pentru acei clienti care aduc garanţii suplimentare pentru imobilul pe care vor să îl cumpere cu bani împrumutaţi. Bancherii nu cer deloc avans dacă această clădire este garantată cu altă proprietate.
„Avem bănci unde avansul este 15% cu condiţia ca acel client să nu mai deţină o altă proprietate, avem bănci unde avansul este de 15% dar cu o finanţare doar pe 25 de ani.”, explică Adrian Pandelescu, director în cadrul unei firme de brokeraj de credite.

Asta înseamnă rate lunare mai mari, care pot fi însă evitate. Doar trei bănci nu condiţionează în niciun fel avansul de minimum 15% pentru un credit imobiliar.

Redactor: Cerasela Videanu