Autorităţile au intrat în stare de alertă

Cel puţin 16 localități din județ au nevoie de sprijin din partea autorităților. 10 km de drumuri comunale sunt impracticabile în acest moment, precum și alți 2 km de drumuri naționale. Membrii Comitetului pentru Situații de Urgență au dispus suplimentarea numărului de echipaje de pompieri, precum și instituirea a trei echipe mixte, formate din reprezentanți ISU, ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, ai Inspectoratului de Stat în Construcții și Direcției Agricole, pentru a stabili daunele provocate de viitură.

Pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, autorităţile au intervenit pe drumurile județene din Hârşova, Cuza Vodă, Băneasa şi Topraisar. De asemenea la Saligny s-a acţionat cu o pompă, 1 wola, 1 autobasculantă cu lamă și o autoutilitară Mitsubishi. Şi asta pentru că apa a depăşit pe alocuri un metru înălţime. Totodată reprezentanții  Raja fac un apel către toţi abonații care înregistrează probleme la sistemul de canalizare, să contacteze dispeceratul, la numărul gratuit de telefon 0241.66.44.44.

Nici plajele nu au scăpat de furtuna a care a format șanțuri adânci cu apă. Autoritățile promit că, în cel mult două zile, nisipul va fi nivelat şi pregătit pentru turişti. Până atunci însă, mai multe parcări din stațiuni sunt inundate de apa care a dat peste cap sistemul de canalizare. Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care locuiesc în zonele afectate de inundații să nu consume apă potabilă. Dacă există probleme, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea vor  transporta apa cu mijoacele tehnice din dotare în localităţile unde aceasta nu se poate asigura. Direcţia de Sănătate Publică va monitoriza permanent calitatea acesteia. Tot inspectorii de sănătate publică vor asigura stocul minim de medicamente în spitalele și dispensarele din localitățile afectate, dar și personal medical specializat acolo unde este nevoie. În ceea ce privește pericolul de contaminare  a apei potabile, reprezentanții Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor îi roagă pe localnicii din zonele inundate să anunțe dacă există animale moarte, pentru a asigura măsuri de igienizare, iar Comisariatul Gărzii de Mediu va verifica modul în care sunt evacuate deşeurile.

Redactor: Paula Moroi / Raluca Damian