Autobuze electrice în Constanţa?

Un senator propune o lege care va obliga autorităţile ce intenţionează să cumpere autobuze noi să se îndrepte în egală măsură și spre modelele electrice. RATC a testat în acest an astfel de autobuze, însă costul unui singur mijloc de transport electric atinge 400 de mii de euro, ceea ce face ca proiectul legislative să fie doar un vis frumos.

Un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Sorin Bota va obliga autorităţile să achiziţioneze autobuze electrice.

Regia constănţeană nu este străină de astfel de autobuze electrice. În vara acestui an, RATC a testat un autobuz electric al cărui cost era de aproximativ 400 000 de euro, bani pe care regia nui îi are. Constănţenii sunt încântaţi de ideea introducerii unor mijloace de transport nepoluante, însă când vine vorba despre posibilitatea ca preţul biletelor să crească pentru acoperirea investiţiei, preferă vechile autobuze.

Alţii consideră că înlocuirea actualelor mijloace de transport ar fi bună. Bineînţeles, pensionarii care au gratuităţi nu se mai gândesc la scumpiri.

Alţii însă au găsit soluţia să circule ieftin, indiferent de situaţie.

Pe lângă costurile ridicate ale autobuzelor electrice, o altă problemă este cea a autonomiei. Un astfel de mijloc de transport poate circula maximum 200 de kilometri pe zi după care bateriile trebuie reîncărcate.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea