Au strâns gunoaiele și atat! Restul…la paștele cailor

În urmă cu aproximativ 10 zile, Primăria Constanța anunța cu surle și trâmbițe că Parcul Central, situat chiar de lângă Palatul Administrativ, a fost curățat și igienizat. Măsura a fost luată după ce Litoral TV a difuzat un material prin care era scoasă în evidență starea jalnică a acestuia.  Numai că parcul este departe de a fi, întradevăr, curățat și igienizat. Imaginile următoare vorbesc de la sine.

Nici 2 săptămâni nu sunt de când primăria anunța că a scos din casă persoanele asistate social și le-a dat ca temă colectarea grămezilor de gunoaie din parcul central și curățarea acestuia de uscături și bălării. Deșeurile care acopereau vestigiile istorice vechi de peste 2000 de ani au fost strânse, însă starea parcului a rămas aceeași. Asta pentru că nimeni nu și-a dat intere4sul prea mult.

Încă de la intrare te apucă depresia. La ora actuală, la 2 pași de sediul Primăriei sun sute de tufe crescute peste măsură, buruieni mari cat casa și crengi de copaci, uscate și căzute la pământ. Este adevărat că și furtuna din urmă cu o săptămână a rupt ceva crengi, dar pentru sutele de tufe lăsate să crească în voie și pentru dezordinea totală din zonă nu este decât vina autorităților.

Nimeni nu s-a preocupat de reabilitarea soclului impunătorului Monument al Victoriei, aflat în stare de degradare, nici de bucățile de pavaj desprinse și făcute grămadă la intrarea fostei cetăți antice Tomis. Cele câteva trepte din fața statuii sunt sparte și arată în ultimul hal.

Spațiul unde cândva funcționa un restaurant, acum pare desprins dintr-o peliculă horror, cu geamuri sparte, pereți murdari și un morman imens de gunoaie și moluz.

Din tomberoanele amplasate cândva din loc în loc au rămas numai capacele, iar cișmelele nu mai funcționează demult.

Doar câteva persoane se mai încumetă să iasă în parc, nu la plimbare, pentru că peisajul nu este adecvat pentru a crea o bună dispoziție, ci pentru a-și plimba câinii. Atât. În concluzie, în locul unui parc unde constănțenii să-și scoată copiii la joacă, avem o zonă neîngrijită, urâtă, respingătoare și tristă, dar culmea, cu un trecut istoric de neegalat.

Redactor: Daniel Albu