Au inițiative, au resurse umane, au idei dar nu au fonduri

Așa se disculpă autoritățile locale când vine vorba despre pacienții care, pentru supravieţuire, au nevoie de susţinerea unor Asociații de Organizații nonguvernamentale.

La inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu afecțiuni cronice, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale s-au întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale pentru a discuta pe marginea aproblemelor cu care se confruntă pacienții.

De lipsa fondurilor și implicit a tratamentelor se plâng și pacienții bolnavi de scleroză multiplă, o afecțiune care nu poate fi vindecată, dar a cărei evoluție poate fi menținută la un anumit nivel.

În ceea ce privește lista de medicamente, aceasta nu a mai fost modificată din 2008 şi va fi revizuită abia în 2014. De lipsa fondurilor se plâng și reprezentanții direcției de asistență socială.

Până în prezent, la nivelul județului Constanța, autoritățile au investit sume importante de bani pentru campaniile de prevenire. Reprezentanții direcției de sănătate publică recunosc că nu sunt fonduri la nivel central, însă există posibilitatea de a accesa proiecte europene.

O altă problemă ridicată la această dezbatere a fost lipsa sediilor pentru asociațiile de pacienți.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Ionescu