“Au fost clipe neuitat, dar am făcut ceea ce trebuia să fac”

http://www.youtube.com/watch?v=9–r0Ohno_oAşa începe povestea Ralucăi Petrea. La doar 23 de ani, imediat după terminarea facultăţii, a şi plecat în prima sa misiune. A fost nevoită să salveze miile de egipteni care se aflau pe teritoriul Libiei în plin război. Nu s-a temut nici o clipă, deşi recunoaşte că drumul spre Libia a fost unul neaşteptat. Şi asta pentru că Raluca se afla la bordul navei în calitate de cadet în practică. Într-o zi căpitanul a venit şi le-a spus că nu au voie să părăsească nava pentru că trebuie să plece spre Libia.

Raluca îşi aduce aminte cum de fiecare dată când se apropiau de portul libanez pentru a lua refugiaţii şi răniţi, se gândea mereu la familie. Nu îi spusese mamei sale nimic, pentru a nu o îngrijora. Singura care ştia unde se află a fost verişoara ei, pe care o trecuse şi ca persoană de contact în cazul în care păţea ceva. Misiunea era foarte periculoasă atât din cauza bombardamentelor, dar şi pentru că nava nu avea mercenari sau militari NATO la bord.

În al treilea transport, în drum spre o zonă mai liniştită din Libia, portul Benghazi, la bordul navei erau aproape 1.800 de egipteni. Pe drum, reprezentantul firmei i-a anunţat că este o femeie însărcinată la bord, iar bărbaţii nu aveau voie să fie prezenţi, aşa că Raluca a fost nevoită să o ajute pe femeia respectivă. După cum spunea ea, acesta a fost singurul moment care a făcut-o să zâmbească, după aproape trei luni de zile.

Raluca mărturiseşte că a realizat prin ce a trecut abia după ce a plecat din Libia, în timp ce vorbea la telefon cu sora şi părinţii ei. De asemenea, aceasta a spus că într-adevăr a fost o experienţă de neuitat, însă n-ar mai vrea să mai treacă prin ea. Cât despre viitor, tânăra, care a fost şefă de promoţie a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” spune că vrea să devină căpitan de navă!

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Brinzaru