Au ars sute de tone de chimicale

Incendiul devastator, izbucnit miercuri dimineață în apropierea localității Lumina, nu putea să nu lase în urmă și pagube uriașe. Flăcările care au cuprins depozitul de vopseluri și lacuri au mistuit sute de tone de materiale inflamabile.

Multă vreme se va vorbi despre incendiul de la Lumina, al cărui fum s-a văzut de la zeci de kilometri distanță. Așa cum era de așteptat, și pagubele au fost pe măsură. Potrivit primelor estimări, incendiul a distrus o cantitate mare de produse finite, aproximativ 35 de tone  de vopsea și lacuri, îmbuteliate în cutii metalice. De asemenea, focul a mistuit și mase plastice – aproximativ 70 de tone, la care se adaugă și 400 de tone de grăsimi vegetale, conform unui comunicat al ISU Dobrogea. Totodată, s-au înregistrat și pierderi în rândul echipamentelor electro-mecanice cu care era dotat depozitul. Potrivit angajaților prezenți la fața locului, în momentul izbucnirii focului, și construcția depozitului fost afectată, oamenii depunând eforturi ca focul să nu ajungă la birouri.

Reamintim că miercuri dimineață, în jurul orei 9, pompierii au fost apelați prin 112 să intervină pentru stingerea incendiului, iar aceștia s-au deplasat cu 4 autospeciale, reușind în cele din urmă să lichideze flăcările. Cauza izbucnirii incendiului încă nu a fost stabilită cu exactitate, însă, potrivit martorilor, focul s-a extins din cauza vântului puternic, de la vegetația uscată din zonă. Reprezentanții Gărzii de Mediu s-au deplasat, și ei, în zonă, pentru a preleva probe de aer și de sol, în vederea stabilirii gradului de poluare. Potrivit acestora, firma care deținea depozitul ar putea primi o amendă de până la 50.000 lei.

Redactor: Daniel Albu