Au ales o meserie periculoasă, însă o fac cu pasiune

Cei trei pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” se confruntă zilnic cu pericole ce depăşesc orice imaginaţie: de la bombe amblasate sub maşini sau în benzinării şi până la proiectile neexplodate lăsate pe câmp încă din al doilea război mondial.

Sunt conştienţi de pericolele la care se expun, însă spun că reuşesc să treacă cu brio peste orice misiune cu multă răbdare şi autocontrol. De fiecare dată când o persoană găseşte muniţie neexplodată, cei trei intervin pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de maximă siguranţă.

Plutonierul adjutant şef, Oancea Valentin, lucrează în cadrul Insepctoratului de mai bine de 20 de ani, iar ca pirotehnist doar de un an. El este şoferul de pe autospecială, cel care are grijă ca proiectilul să ajungă în siguranţă la destinaţie, unde ulterior va fi distrus.

Pirotehniştii spun că cel mai important este sprijinul familiei.

Alături de cei doi, pe teren mai pleacă şi locotenentul colonel Marius Sorin Creţu, care nu a putut fi alături de noi din motive personale. Pe parcursul anului 2012, cei trei pirotehnicieni au executat 42 de misiuni de asanare.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Brinzaru