Atenție unde vă lăsați mașinile!

Începând de astăzi, autoritățile locale au iar posibilitatea de a ridica autoturismele parcate neregulamentar pe spațiul public. Asta se întâmplă pentru că astăzi intră în vigoare regulamentul de aplicare a Codului Rutier care a fost modificat printr-un act normativ adoptat de Guvernul Cioloş.

 Conducătorii auto care își vor lăsa mașinile parcate în locuri nepermise vor avea parte de surprise neplăcute. Și asta deoarece de sîmbătă a intrat în vigoare ordonanța de Guvern adoptată în decembrie 2016, HG 956/2016 care modifică Regulamentul pentru aplicare codului Rutier. Mai précis, această lege le permite din nou autorităților să ridice mașnile parcate neregulamentar. . De acum încolo şoferilor le va fi interzis să-şi lase vehiculul inclusiv pe trotuare dacă acestea nu sunt amenajate în acest scop. Se mai ridică mașinile care staționează acolo unde semnul interzice staționarea și oprirea. Totodată, autoturismele care sunt oprite pe drumuri publice cu o lățime mai mică de 6 metri,  și în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice vor fi ridicate de către oamenii legii. La fel, vor păți și conducătorii auto care își vor lăsa mașinile în pante și în rampe.

Cu toate acestea, autoturismele ce aparțin unei instituții sau care desfășoară o acțiune de intervenție sau misiune cu caracter de urgență, nu vor putea fi ridicate de către polițiști. Vestea pare fi îmbucurătoare pentru pietoni cât și pentru șoferi.

Pentru oprire neregulamentară șoferii vor scoate din buzunar  250 sau 375 de lei, plus două puncte de penalizare. Iar pentru staționarea neregulamentară 500 sau 625 de lei, plus trei puncte de penalizare. Nu s-a stabilit însă o sumă fixă pe care șoferii sunt nevoiți să o achite pentru a-și lua mașina acasă.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș