Atenție la proiectile!

An de an, aproximativ zece tone de proiectile, bombe şi alte tipuri de muniţie sunt descoperite în întreaga ţară de pirotehniştii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Muniţia este descoperită în cele mai diverse locuri. Mai grav este faptul că mulţi nu ştiu cu ce se confruntă. Un exemplu grăitor este evenimentul tragic din 23 martie, când doi copii din judeţul Iaşi au fost grav răniţi după ce proiectilul cu care se jucau a explodat.

Militarii atrag atenţia celor care găsesc asemenea proiectile să nu le mişte din loc pentru că sunt la fel de periculoase ca acum 60-70 de ani. Mulţi oameni nu iau în serios acest pericol şi atunci când descoperă obuzele, unii le vând ca fier vechi. Un exemplu este centrul Remat din judeţul Ilfov.

Proiectilele erau atât din primul război mondial cât şi din cel de-al 2-lea. Au fost ridicate de experţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi depozitate în vederea distrugerii. Cele mai multe misiuni ale pirotehniştilor ISU au fost în Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Prahova.

Mai multe detalii si imagini in jurnalele Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu