Atenţie la cosmetice!

Care este preţul înfrumuseţării? Unul destul de piperat, spun medicii dermatologi care avertizează asupra compuşilor periculoşi din unele produse cosmetice. Printre acestea, metalele grele, parfumurile sintetice, coloranţii şi conservanţii, ale căror efecte asupra sănătăţii pot fi deosebit de grave.

Spre exemplu, parabenii, un tip de conservanţi prezentă în mai toate produsele cosmetice, ar putea avea potenţial cancerigen, potrivit unor studii. În plus, aceste substanţe, a căror acţiune a fost comparată cu cea a estrogenilor, a fost legată de apariţia prematură a pubertăţii la fete. Totuşi, în absenţa lor, produsele cosmetice şi-ar pierde termenul de valabilitate în câteva  zile, prin urmare nu pot fi eliminate total din compoziţie. În schimb, putem să optăm pentru produse care conţin o cantitate mai mică de parabeni.

Specialiştii ne sfătuiesc ca, înainte de a cumpăra un produs cosmetic să citim cu atenţie eticheta şi să ne informăm asupra  conţinutului acestora, pentru a evita problemele.

Reporter: Catalina Smereca ; Imagine: Valentin Cerbanescu