Atenție cum folosiți aerul condiționat

Aerul condiționat nu lipsește din aproape nicio casă a românilor. Sunt tot mai puține casele care nu au acest aparat care în doar câteva minute poate răcori camera în care este instalat. Însă, pe cât de multe beneficii aduce vieții moderne, la fel de multe sunt și problemele pe care le poate cauza.

În urma unui studiu, medicii au ajuns la concluzia că aerul condiționat face mai mult rău decât bine. Evident, nu trebuie să ne îndoim avantajele pe care le aduce în zilele toride. Însă folosit excesiv pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt insuportabile, aerul condiționat poate cauza o serie întreagă de afecțiuni medicale.

Aerul condiționat devine foarte periculos mai ales pentru cei care stau timp îndelungat în camere în care funcționează ore în șir. Potrivit medicilor,  aceștia pot suferi începând de la congestii nazale, amețeală, oboseală până la pierderi de memorie și alergii. Medicina modernă a reunit toate aceste simptome sub numele generic de “sindromul aerului condiționat”.

Totuși, dacă este folosit în anumite condiții, nu ne poate afecta. Spre exemplu, pentru a prevenii problem medicale din cauza acestui aparat, trebuie acordată o atenție deosebită sistemului de ventilație. Filtrele trebuie curățate periodic pentru a preveni răspândirea microorganismelor, notează studiul făcut de cercetători. În același studiu există și câteva sfaturi de urmat.

-Camerele trebuie aerisite, astfel încat în încăpere să fie și aer proaspăt

-Diferența dintre temperatura de afară și temperatura din încăperea cu aer condiționat să nu fie mai mare de 5 grade

-Aerul condiționat să nu funcționeze pe timpul nopții

-Dacă ați stat mult timp într-o cameră cu aer condiționat, petreceți în aer liber o perioadă de timp proporțională cu cea din interior

La fel e important este să nu ieșiți direct în căldură și asta deoarece corpul nu are timp să se adapteze la temperatura mult mai ridicată și se forțează. Riscați astfel să fiți mult mai predispuși la răceli.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea