Atacuri israeliene în Siria

Aviaţia israeliană a atacat luni o baterie de rachete la est de Damasc. Acțiunea s-a vrut a fi un răspuns la tirul de rachete siriene îndreptate împotriva avioanelor din statul evreu, care survolau deasupra Libanului.

Avioanele israeliene care efectuau un ”zbor de rutină” în Liban au fost ținta unor tiruri cu rachete siriene, a declarat un purtător de cuvânt al armatei Israelului. Din fericire, aparatele de zbor nu au fost afectate și s-au putut întoarce la bază fără probleme. Ca răspuns însă la acest asalt al Siriei, luni, pe 16 octombrie, o baterie de rachete situată la est de Damasc, a  fost ”neutralizată”.

Războiul civil din Siria, care a debutat în 2011, este un conflict în desfăşurare între susţinătorii regimului lui Bashar al-Assad Baath şi contestatarii săi.

Deși tensiunile în zonă durează de atâția ani, este pentru prima dată  când sirienii trag în direcția unor avioane israeliene care survolează Libanul. Până acum, statul evreu a efectuat numeroase raiduri aeriene în statul măcinat de conflicte, care au vizat transporturi de arme destinate Hezbollah. Mișcarea șiita libaneză este cunoscută ca aliat militar al regimului Bashar al-Assad.

În  ciuda celor întâmplate luni, Israelul a declarat că “nu are nicio intenție să destabilizeze situația”, fiind în ”interesul comun” menținerea “relativei stabilități” în zonă.

Redactor: Ramona Caba