Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Alan Turing

Alan Mathison Turing,  a fost un matematician, logician, criptanalist și informatician britanic. Considerat părintele informaticii moderne şi al inteligenţei artificiale,  Turing a inventat un dispozitiv bazat pe lucrul cu cifrele 0 şi 1, numit mașina Turing, care a formalizat conceptul de algoritm şi calcul. El a adus o mare contribuţia la spargerea codurilor Enigma în cel de-al doilea Război Mondial, care le-a permis aliaţilor să urmărească unităţile militare şi navale ale Germaniei şi să le distrugă. Între timp, cu testul Turing, a adus o contribuție semnificativă la dezbaterea privind inteligența artificială: dacă va fi vreodată posibil să se spunem că o mașină este conștientă și poate gândi. Ulterior, el a lucrat la Laboratorul Național de Fizică, creând unul dintre primele proiecte de calculator cu program stocat, ACE, deși acesta nu a fost niciodată implementat într-o formă completă.

Turing s-a născut la 23 iunie 1912 la Londra. A studiat la King’s College, Cambridge şi la prestigioasa Universitate Princeton. În 1938 și-a obținut doctoratul la Princeton; disertația sa a introdus noțiunea de calcul relativ, în care mașinilor Turing li se adaugă niște așa-numite oracole, care permit studiul problemelor ce nu pot fi rezolvate de o mașină Turing. La 4 septembrie 1939, a doua zi după ce Anglia  a declarat război Germaniei naziste, Turing s-a prezentat la Bletchley Park, unde a proiectat o mașină electromecanică numită Bombe ce putea ajuta la spargerea codurilor Enigma. Peste două sute de astfel de mașini au fost în funcțiune până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Turing a călătorit în Statele Unite în noiembrie 1942 și a lucrat cu criptanaliștii marinei americane la construirea de mașini Enigma navale și mașini Bombe la Washington, și a asistat echipele de la Laboratoarele Bell la dezvoltarea dispozitivelor de vorbire securizată. Din 1945 până în 1947 a lucrat în cadrul Laboratorului Național de Fizică din Regatul Unit, unde a contribuit la proiectarea calculatorului ACE. La 19 februarie 1946, a prezentat o lucrare ce reprezintă primul proiect detaliat al unui calculator cu program stocat. Spre sfârșitul lui 1947 s-a întors la Cambridge pentru un an de pauză. În 1948, s-a mutat la Universitatea Manchester unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.  ACE a executat primul program la 10 mai 1950.

Turing era homosexual, într-o vreme când homosexualitatea era considerată boală mintală și era ilegală. După ce homosexualitatea sa a fost dată în vileag, a fost anchetat penal în 1952, ceea ce a dus la terminarea carierei sale. A murit la scurt timp după aceea prin otrăvire cu cianură, eveniment considerat oficial sinucidiere, deși alți oameni, printre care mama sa, consideră că circumstanțele morții sale sunt suspecte, fiind luată în calcul și ipoteza asasinatului. . Rămășițele sale au fost incinerate .

În 1999, Time Magazine l-a numit pe Turing unul dintre cei mai importanţi 100 de oameni din secolul XX pentru rolul său în crearea calculatorului modern.

Redactor: Raluca Damian