Astăzi, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ilie

Sf IlieÎn calendarul bisericesc sărbătoarea Sfântului Ilie este marcată cu roşu, ca la niciun alt proroc. Bisericile sunt pline, în această zi, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sfântul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizează praznice mari. Sărbătorii acesteia îi sunt asociate, în tradiția populară, anumite obiceiuri. se Astfel, se spune că aceia care lucrează pământul sau fac treabă în casă vor fi pedepsiţi cu trăsnete şi grindină. Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă pentru prima dată în an mere şi struguri. Ca să fie siguri că recolta va fi bogată, ţăranii merg cu mere la biserică pentru a le sfinţi.

Tot astăzi e şi ziua Aviaţiei Române, sfântul Ilie fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. Sfântul Ilie e considerat şi patronul apicultorilor. În trecut, la această dată se recolta mierea de vară. Femeile culegeau plante de leac, care erau puse la uscat în podurile caselor.

Potrivit statisticilor, peste 127.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Prooroc Ilie. Cei mai mulți, aproximativ 105.00 sunt bărbați cu numele Ilie, Iliuţă sau Lică. Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, 14.750 se numesc Ilinca, 839 – Eliana, iar 96 – Ilia.

Redactor: Raluca Damian