Asociația Elevilor cere primăriilor să acorde burse

Asociația Elevilor Constănțeni solicită autorităților locale din tot județul să prevadă, în bugetul local, fonduri pentru alocarea de burse școlare. Mai mult, reprezentanții asociației au cerut sprijinul prefecturii în vederea respectării acestei obligații, prevăzută în legea educației.

În contextul elaborării bugetelor locale pentru anul 2017, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat tuturor primăriilor din județ alocarea unor fonduri pentru burse școlare, cum ar fi de performanță, merit, studiu sau ajutor social, pentru elevii scolarizați pe raza localității, conform obligației de la art. 105 din Legea educației naționale. Reprezentanții AEC susțin că în anul școlar 2015-2016, în județul Constanța, doar 7 localități din totalul de 70 au acordat toate tipurile de burse.  De remarcat că, în cursul ultimelor două săptămâni, AEC a transmis adrese primarilor localităților care nu au acordat burse, prin care le-au cerut să-și respecte aceste obligații.

„Asigurarea respectării legi în materia acordării burselor școlare a reprezentat și reprezintă o prioritate pentru Asociația Elevilor din Constanța, datorită efectelor benefice binecunoscute în privința reducerii abandonului școlar (bursa socială și de studiu), precum și a stimulării performanței academice (bursa de merit și cea de performanță. (…) Lipsa interesului pentru educație este o atitudine dăunătoare pentru comunitățile rurale, care perpetuează situația actuală și se pune în calea progresului.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

De asemenea, situația existentă a fost adusă și la cunoștința Prefectului, căruia i s-a solicitat sprijinul și utilizarea mecanismului tutelei administrative, în cazul în care vor exista autorități locale care vor refuza să prevadă credite bugetare pentru acordarea burselor.

Redactor: Daniel Albu