Asigurarea obligatorie a locuinţelor devine încet, dar sigur, o obisnuinţă în rândul cernavodenilor

Conform legislaţiei în vigoare, proprietarii care nu deţin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinţe pot fi amendaţi de autorităţile locale cu sume de la 100 la 500 de lei. De frica acestor sancţiuni, dar şi pentru a evita neplăcerile în eventualitatea producerii unui dezastru natural, cernavodenii s-au conformat şi au încheiat poliţele obligatorii de asigurare.

Practic, asigurarea obligatorie a locuinţelor devine un sprijin pe care fiecare proprietar şi-l finanţează anual, pentru a nu avea probleme în cazul în care natura decide să-şi facă de cap. Poliţa obligatorie la preţul de bază poate asigura locuinţele împotriva a trei riscuri: cutremur, inundaţii din cauze naturale şi alunecări de teren.

Asta nu înseamnă că cernavodenii nu au încheiat şi asigurări facultative pentru locuinţe, care oferă despăgubiri şi pentru alte tipuri de riscuri, cum ar fi furt, incendiu, explozie, greutatea stratului de zăpadă sau avarii la instalaţia de apă.

Chiar dacă până în prezent nu s-au aplicat sancţiuni pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie, autorităţile vor să determine cât mai mulţi proprietari să se protejeze împotriva dezastrelor.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Valentin Babusca