Armata Română, în doliu!

Armata română este în doliu în urma morții fulgerătoare a colonelului Cornel – Gheorghe Trifu! Aflat în misiune oficială în statul african Mali, ca atașat român al apărării la Alger, acesta a fost găsit mort în camera de hotel în care era cazat. Autoritățile judiciare maliene au deschis o anchetă pentru investigarea cauzelor care au condus la apariția decesului.

Moartea colonelului Cornel  – Gheorghe Trifu  a survenit în dimineața zilei de 4 martie. Acesta a fost găsit fără viață în camera 620 de la etajul patru al Hotelului  Radisson Blu din Bamako, Mali, unde care era cazat.

„Este o informație neplăcută pentru Ministerul Afacerilor Externe. Din primele cercetări, decesul este din cauze naturale, dar vom vedea după autopsie. Noi am făcut toate demersurile și pentru repatrierea trupului. Din păcate, se întâmplă astfel de aspecte neplăcute. Cariera militară impune foarte multe riscuri. În primul rând este un om cu o familie, cu un copil și este o vârstă mult, mult prea tânără. Înlocuirea nu este atât de simplă”, a menționat Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale.

Ofițerul român decedat în Mali avea 51 de ani, iar cauzele morții vor fi stabilite cu exactitate în urma autopsiei care se va derula la Spitalul Gabriel Toure din Bamako. Potrivit procedurilor impuse de legislația din statul african, autoritățile judiciare maliene au demarat o investigație pentru determinarea motivelor care au provocat decesul colonelului Cornel – Gheorghe Trifu. După finalizarea cercetării privind împrejurările în care s-a produs moartea surprinzătoare a românului, trupul neînsuflețit al militarului va fi repatriat în țară. Demersurile în acest sens au fost inițiate de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Colonelul Cornel – Gheorghe Trifu se afla în misiune oficială în Bamako, în calitate de atașat român al apărării în Republica Algeriană Democratică și Populară, cu extindere în statul african Mali. Până în prezent, Ministerul al Afacerilor Externe și cel al Apărării Naționale din România nu au furnizat nicio informație cu privire la misiunea pe care o avea ofițerul în Mali. Se pare că acesta ar fi sosit sâmbătă în Bamako și trebuia să revină în țară în data de 10 martie. Însemnările din jurnalul colonelului divulgă întâlnirea pe care urma să o aibă cu  ministrul Apărării și șeful Statului General al Forțelor Armate din Mali.

Colonelul Cornel – Gheorghe Trifu activa ca militar din anul 1989 și era veteran al teatrului de operații Afganistan. De-a lungul carierei sale, a fost acreditat și ca atașat al apărării adjunct al României în Republica Franceză și a primit Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn de război.

Redactor: Mihaela Țânțaru