Arestați preventiv pentru trafic de migranți

Şapte cetăţeni din Bulgaria, Turcia şi Cipru, cercetaţi la Constanța pentru trafic de migranți, au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzați că au călăuzit peste 160 de persoane provenite din zonele arabe de conflict, care urmau să ajungă în vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au finalizat cercetările în cazul ambarcaţiunii cu migranţi interceptată pe data de 21 august. Mai mult decât atât, oamenii le-au identificat și pe călăuzele acestora, doi cetăţeni turci, care au fost arestaţi preventiv.

După escortarea ambarcaţiunii la sediul Grupului de Nave Mangalia, poliţiştii au continuat verificările în urma cărora s-a stabilit că nava era condusă de un cetățean turc, în vârstă de 40 ani, ajutat de un conaţional de 26 de ani. Cei doi au plecat împreună cu grupul de migranţi, format din 68 de cetăţeni arabi, pe 18 august, dintr-un port situat pe coastele Turciei.  Scopul lor era să-i aducă ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări diferite din Spaţiul Schengen.

Cei doi cetăţeni turci sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de

-trafic de migranţi,

-trecere frauduloasa a frontierei de stat,

-conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și

– punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Reamintim faptul că în luna august a acestui an, alte cinci călăuze, din Bulgaria si Cipru, au fost implicate în cazuri de migraţie ilegală, la Marea Neagră şi la frontiera terestră.

Toţi cei şapte traficanți sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar cei 162 de migranţi, adică 106 adulţi şi 56 de copii, au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări.

Redactor: Daniel Albu