Arestări, noaptea trecută, la AJVPS Constanța (VIDEO)

Maratonul audierilor s-a încheiat puțin după ora 03.00, când pe ușa parchetului din Constanţa au ieșit încătușați ultimii dintre suspecți. În total, nouă persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului Judetean de Poliție, unde iși vor petrece următoarele 24 de ore, în arest. Unul dintre pionii operațiunilor ilegale este chiar șeful AJVPS Constanța.

Alți cinci angajați ai instituției de stat sunt suspectați de procurori că le-ar fi facilitat vânătorilor italieni accesul ilegal la muniție chiar din depozitul AJVPS Constanța. Surse din cadrul anchetei spun că mii de cartuşe au fost descoperite în urma perchezițiilor la locuinţele paznicilor fondului cinegetic. Există şi mari semne de întrebare în legătură cu autorizațiile de vânătoare ale cetățenilor italieni, despre care, spun procurorii, nu sunt în deplină legalitate.

Italianul care s-a ocupat de organizarea partidelor de vânătoare, Luigi Scubba, a susținut, până în ultimul moment, în fața procurorilor constănțeni, că nu este vinovat și că, atât el cât și ceilalți vînători, au respectat legile statului român.

In afară de capul rețelei de braconaj, Luigi Scubba, au mai fost reținuți alți doi membri. Ceilalți unsprezece italieni au plecat de la Parchet direct la București cu mai multe taxiuri.  În cursul zilei cei nouă suspecți vor fi prezentați instanţei cu propunere de arestare preventivă. Cei șase români în frunte cu Dan Miron sunt acuzați de abuz în serviciu, corupție și nerespectarea regimului armelor și muniției. De ultima infracțiune menționată se fac vinovați și cei trei italieni, la care se adaugă braconaj cinegetic. Reamintim că totul a ieșit la iveală în urma descinderilor de joi dimineață, la mai multe hoteluri din Cernavodă, acolo unde grupul de vânători era cazat. Polițiștii și procurorii constănțeni au descoperit un adevărat arsenal de arme și muniție. Vorbim despre 17 mii de cartușe de vânătoare, cu mult peste limita admisă în România. In camerele de hotel au fost găsite mii de animale împușcate si numeroase dispozitive de atragere a păsărilor dar și autorizații incomplete de vânătoare. Potrivit procurorilor, România este singurul ţară din întreaga Europă unde legea permite folosirea dispozitivelor de atragere a păsărilor.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagi