Aproximativ 100 de familii nevoiașe din Năvodari riscă să rămână pe drumuri în plină iarnă

Firma care deține blocul de garsoniere a decis să le scoată la vânzare și le-a lăsat oamenilor mai puțin de o lună pentru a cumpăra locuințele, în caz contrar urmând să fie evacuați. Vestea a picat ca un trăsnet pentru cei mai mulți locatari care abia se descurcă cu plata chiriei de la o lună la alta și nu au de unde achita câteva mii de euro într-un timp atât de scurt. Ajunși la disperare, după ce au bătut la toate ușile, oamenii au ieșit în stradă să își verse amarul.

Dacă şi pe din afară blocul de garsoniere arată jalnic, în interior este şi mai rău!  Tablourile electrice, ruginite, sunt deschise, reprezentând un adevărat pericol îndeosebi pentru copii. Pereţii locuinţelor sunt acoperiţi de mucegai, cât despre apă caldă şi căldură… sunt doar o amintire. Mai mult, pentru că acoperişul nu a mai fost reparat de mult, de câte ori plouă afară, plouă şi în case!

Deși condițiile sunt mizere, fiecare familie plătește, lună de lună, peste 200 de lei chirie. Mai mult, locatarii au achitat de curând suma de 1200 de lei pentru fondul de rulment şi, cu toate acestea, condițiile nu s-au îmbunătățit. Oamenii au trecut şi acest lucru cu vederea, doar din dorinţa de a avea un acoperiș deasupra capului. Picătura care a umplut paharul a venit însă zilele trecute, când au primit ultimatumul privind evacuarea. Locatarii mai au la dispoziție doar câteva săptămâni să facă rost de suma de 4000 de euro pentru a cumpăra locuința, dublu față de cea cerută inițial. Cu lacrimi în ochi, oamenii se gândesc cu groază că vor rămâne pe drumuri.

Oamenii spun că au încercat de nenumărate ori să aibă discuții cu proprietarul în vederea unei eșalonări a plății, dar, de fiecare dată, s-au lovit de refuzul acestuia. Aflați la fața locului, am încercat să cunoaștem și punctul de vedere al  proprietarului imobilului care, surpriză:  în fața presei și-a schimbat radical intențiile. De la bun început, acesta a negat spusele oamenilor, de la cuantumul chiriei, căreia nici nu-i știa valoarea exactă până la intenția de a-i evacua pe locatari. Cât despre condițiile în care trăiesc oamenii, acesta a dat din colț în colț.

Chiar dacă încă nu sunt convinși că vor rămâne în locuințe și că declarațiile nu au fost decât ochii presei, locatarii speră într-o rezolvare favorabilă a situației.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Brinzaru