Aproape zilnic, în municipiul Medgidia se izolează termic blocuri

Comisia Europeană va finanţa lucrările de izolare termică a blocurilor, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, condiţia fiind însă ca în program să fie incluse blocuri în care locuiesc persoane defavorizate şi familii cu venituri reduse, iar proprietarii să contribuie cu minimum 10% din sumă. Acest program a pornit în capitală şi în reşedinţele de judeţ. Pentru celelalte oraşe însă, cetăţenilor nu le rămâne de făcut decât să aştepte finanţarea europeană.

Majoritatea locuitorilor din Medgidia şi-au izolat locuinţele din propriile buzunarele, însă cei care nu îşi permit acest lux, nu trebuie să îşi piardă speranţa. Există o negociere a Ministerului Dezvoltării Regionale cu Comisia europeană pentru ca în această toamnă sau cel târziu anul viitor, să se lanseze un nou ghid de finanţare.

Primăria municipiului Medgidia a realizat deja audit energetic pentru 27 de blocuri, iar preşedinţii asociaţiilor de locatari au dat buzna la uşile Primăriei pentru a cere sprijin financiar din partea autorităţilor.

Locuitorii din Medgidia care doresc să îşi anvelopeze blocurilor trebuie să ia în considerare şi aspectele tehnice. Reabilitarea termică executată după ureche se poate solda cu diverse neplăceri. Doar izolarea pereţilor exteriori nu rezolvă problema, fiind indicată şi refacerea instalaţiilor din bloc, a acoperişului şi a plafonului de la ultimul etaj, precum şi înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor şi efectuarea unor lucrări de izolare a subsolurilor, pentru a se obţine un confort termic ridicat, cu costuri energetice mici.

Reporter: Simina Lupu ; Imagine: Valentin Cerbanescu