APC solicită înghețarea prețurilor

Asociaţia Pro Consumatori solicită Guvernului României îngheţarea preţurilor produselor agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei.

Și asta după ce, APC a primit o serie de sesizări din partea consumatorilor cu privire la creşterile mari de preţuri, în unele unităţi comerciale, la o serie de alimente.

“Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creşterii preţurilor, experţii Asociaţiei Pro Consumatori au înţeles dificultăţiile financiare cu care se confruntă atât executivul ţării, cât şi societătile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni. “, a declarat Adina Mihăilescu, sociolog al Institutului de Cercetare a Calității Vieții

O astfel de decizie, de a îngheța prețurile, a venit și din partea conducerii a două lanțuri mari de magazine din țară. Acestea au început să ia astfel de decizii individual, nu la cerere din partea statului.  Guvernul a venit, prin Ordonanța Militară 4, doar cu plafonarea prețului la utilități, carburanți și apă.

„(…)Trecem printr-o perioadă cu numeroase provocări, în care întreg lanţul de producţie şi de aprovizionare a fost dezechilibrat din cauza măsurilor critice adoptate de către autorităţile relevante în contextul COVID-19. Toate acestea influenţează dinamica preţurilor, prin urmare am decis să intervenim cu măsuri de urgenţă pentru a limita creşterea preţurilor produselor la raft, comercializate în magazinele noastre şi pentru a echilibra preţurile în această perioadă,” a declarat directorul unui lanț de magazine

Potrivit conducerii, această plafonare va dura până la sfârșitul lunii aprilie și se aplică pentru alimente de bază, congelate, conserve, apă și sucuri, lactate și brânzeturi, mezeluri și specialități, cafea și dulciuri, îngrijire personală și produse pentru bebeluși.

Redactor: Oana Jărloianu