Anul acesta compania americană Chevron nu va fora în județul Constanța

Asta nu înseamnă că pe viitor, sondele nu vor împânzi judeţul, iar ceea ce astăzi cunoaştem ca Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi ar putea dispărea dispărea. Potrivit unui comunicat al gigantului american exploatarea va demara peste cinci ani de la efectuarea unui studiu standard de fizică a pamântului.

Compania Chevron nu are în anul 2012 niciun plan de foraj, de nicio natură, în județul Constanța. Aceasta este declaraţia oficială a reprezentanţilor grupului american.În acelaşi comunicat se precizeaza însă că

„Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârșitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orașele și satele, cât și habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenționale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare care se va întinde pe durata a cinci ani.”

Chiar dacă anul acesta judeţul Constanţa nu se află în atenţia americanilor de la Chevron, nu acelaşi lucru se poate spune despre Vaslui. Aici compania va executa numai lucrări de explorare prin tehnologii convenționale, ceea ce diferă de metoda care s-ar putea aplica în Dobrogea, dacă gigantul va exploata gazele de şist, şi anume fracturarea hidraulică.

Potrivit comunictului Chevron multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, și-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiția ca acest proces să poată fi realizat în siguranță și cu responsabilitate. Însă experianetele din alte zone ale Globului ne arată că fracturarea hidraulică este de departe cea mai sigură metodă.

Decizia Guvernului de a apropa explorarea gazelor de şist în România a declanşat mişcări de protest, iar la nivelul judeţului Constanţa patru organizaţii nonguvernamtale şi-au unit forţele în dorinţa de apăra drepturile cetăţenilor.

Redactor: Nicoleta Bujor