Anul 2014 se anunţă dificil pentru politicienii cu dosare în justiţie

Dosarele anului 2014 cuprind nume grele ale unor politicieni ce au ocupat funcţii importante în stat, dar au ajuns în atenţia oamenilor legii pentru corupţie sau abuz în serviciu. Cel mai cunoscut caz este al fostul premier Adrian Nastase. Acesta va afla verdictul judecătorilor în dosarul Zambaccian pe 6 ianuarie, chiar de Bobotează. Atunci va afla şi soţia luio Dana dacă va ajunge după gratii în acelaşi dosar. Şansele ca acest lucru să se întâmple pentru familia Năstase sunt de 50%, spun avocaţii. Dacă se menţine sentinţa iniţială, de 3 ani cu suspendare, Năstase va merge din nou la închisoare, pentru că eliberarea lui condiţionata se suspendă automat.

Şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu este certat cu legea. Acesta este acuzat în  dosarul “Transformatorul”, iar judecătorii l-au condamnat deja la 5 ani de închisoare cu executare, însă 2014 i-ar putea aduce o sentinţă definitivă. Recursul se judecă in 2014, iar soarta fostului ministru se află în mâinile a 5 judecători condusi de preşedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu.

Dan Voiculescu este un alt nume în atenţia opiniei publice, care aşteaptă în 2014 verdictul în cazul privatizării Institulului de Cercetări Alimentare. Preşedintele fondator al PC, a făcut apel făcut după sentinţa de 5 ani de închisoare primită în acest dosar. Foştii miniştri Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy şi Codrut Şereş aşteaptă şi ei sentinţe definitive în acest an în dosarul privatizarilor strategice. Cei care însă ar putea scăpa de condamnări sunt deputaţii Miron Mitrea şi Marko Atilla, ale căror dosare s-ar putea prescrie. În aceeasi situaţie este şi fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc.

În 2014 vor apărea schimbări în Justiţe prin noul Cod Penal şi de procedură penală. În februarie se vor aplica schimbările din Noul Cod penal, ceea ce înseamnă că scade pedeapsa pentru multe infracţiuni, prin urmare şi termenele de prescripţie se vor reduce. În consecinţă, mulţi inculpaţi au şanse să scape de acuzaţii.

Redactor: Doina Sirbu