Antrenamente sub presiune pentru scafandrii

Ca o o adevarata statie spatiala! Asa arata locul in care in aceste zile s-au  antrenat la Constanta cei mai buni scafandri din tara. Patru angajati ai Centrului de Scafandri au stat timp de 5 zile in camera hiperbara – o incinta sub presiune care simuleaza o adancime de 50 metri sub nivelul marii.

Izolati de restul lumii, scafandrii sunt testati medical si supusi unor verificari prin care li se controleaza acuitatea mentala, dar si rezistenta la presiune. Ei sunt supravegheati 24 de ore din 24 de ore de o echipa de profesionisti de suprafata, care are grija ca totul sa se desfasoare  fara incidente.

Nu oricine poate sa ajunga scafandru de mare adancime. Antrenamentele la care iau parte doar profesionistii sunt draconice si pot fi comparate cu cele pe care le parcurg astronautii inainte de  o iesire in spatiu. In aceasta camera militarii sunt supusi la o presiune continua de 2 bari.

Cel mai mult timp il petrec in camera hiperbara. Acolo servesc masa, acolo se odihnesc, iar uneori se relaxeaza. Pana si aprovizionarea cu alimente sau apa se face in conditii speciale si cu extrem de multa atentie. La 70 de metri adancime, orice greseala poate fi fatala pentru cei aflati in interior.

De doua ori pe zi fac scufundari, iar asta este parte acea mai dificila a antrenamentului.

In echipa de scafandri aleasa pentru acest antrenament sunt deopotriva militari experimentati si incepatori. Militarii sunt monitorizati permanent, iar din echipa de suprafata face parte si un medic specialist.

Dupa patru zile petrecute in camera hiperbara, acolo unde ceea ce respira scafandrii este un gaz compus din peste 95% heliu si doar 5 la suta oxigen, acestia sunt gata sa lucreze la instalarea platformelor marine sau sa ia parte la misiuni speciale ale armatei.

Redactor: Paul Alexe