Antrenament tactic româno-bulgar

Vizita studenților bulgari în România a avut loc după ce studenții români au participat la antrenamente în Bulgaria și au creat împreună relații de prietenie. Atât în țara vecină cât și în România, cursanții au urmat protocoalele și au efectuat exerciții și situații similare celor ce au loc în plan real. Tinerii au manevrat trei nave efectuând exerciții de întoarceri stânga-dreapta, formații în șir, coloană și diamant, toate comenzile fiind respectate în funcție de instrucțiunile communicate de commandant.

În cadrul exercițiilor se utilizează un limbaj codat pentru a fi scurtat timpul de reacție. Emoțiile sunt mari, iar situațiile neprevăzute. Toate indicativele utilizate sunt cunoscute pe plan international și sunt unice în lume. Cu această ocazie studenții își dezvoltă atât cunoștințele dar și deprinderile de comunicare în limbaj specializat.

Studenții români, fiind gazdele omologilor bulgari i-au ajutat în utilizarea aparaturii. Învățând împreună , reușesc să socializeze și să colaboreze și pe viitor.

Cei mai mulți dintre studenți visează să ajungă să își practice meseria în forțele NATO și pentru asta învată continuu ca să fie cei mai buni. Pentru motivarea lor, reprezentanții instituțiilor de învățământ îi implică în activități diverse indifferent de gradul de dificultate.

Antremanetele tactice efectuate de studenții români și cei bulgari reprezintă o premieră. Dintre cei 12 studenți care au avut această șansă, patru sunt fete.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: George Dima