Anexita este una din bolile ce apar mai frecvent vara

Dincolo de atentia pe care trebuie sa o acordam gradului de igienizare a spitalului unde dorim sa facem o interventie chirurgicala, a lenjeriei pe care dormim, toaletelor pe care le folosim in timpul vacantei – dealtfel cauzele cele mai obisnuite de dobandire a anexitei, iata ca un spirit exacerbat de vacanta, ne poate scurta bucuria petrecerii unui sejur, daca alegem ca viata privata sa fie una intensa si cu parteneri aleatori.Anexita este o boala inflamatorie pelviana, care poate afecta patru din cinci femei foarte active din punct de vedere al vietii private.
Afectiunea prezinta doua faze: acuta si cronica. In cazul anexitei acute, la nivelul trompei uterine apare o zona inrosita care se umfla si care poate produce obstructionarea trompei. De asemenea, pot aparea arsuri sau usturimi la nivel local, episoade febrile, secretii vaginale anormale, stari de voma si o menstruatie mai indelungata. Episodul cronic urmeaza in general dupa faza acuta si se intinde pe o perioada mai lunga de timp.
Fiind una dintre principalele cauze ale sterilitatii, anexita trebuie “luata” foarte in serios si tratata ca atare. Insa multe femei refuza prezentarea la medic, bazandu-se pe sfaturi de la prietene.
Menstruatia este perioada optima pentru dezvoltarea bacteriei vinovate de aparitia anexitei. Pentru ca in aceasta perioada colul este deschis, riscul ca infectia sa ajunga la trompe si ovare este crescut;
Anexita poate fi confundata foarte usor cu apendicita, de aceea este imperios necesar un consult de specialitate pentru a stabili cu exactitate despre ce este vorba, un test de sange si un test Papanicolau. Testele de laborator sunt cele mai simple metode de a depista aceasta afectiune. Avand in vedere faptul ca anexita este cauzata de bacterii care pot fi transmise prin contact sexual, este bine ca toate testele si tratamentul la care este supusă pacienta sa fie facute si de partener.