Anchetă în cazul tinerei arse din Tulcea

Cazul tinerei arse din Tulcea, care a fost plimbată între spitale pentru că nu i s-a găsit loc liber, a determinat declanșarea unei anchete din partea Ministerului Sănătății.

”Este vorba despre o lipsă de comunicare. Eu declaram în 16 aprilie că voi face propria mea anchetă, astfel încât să ştim exact ce s-a întâmplat cu această pacientă care ar fi trebuit să ajungă din start, sau să fie propusă pentru transfer în străinătate. Am câteva date preliminare, eu aştept rezultatul anchetei. Am discutat şi cu comitetul operaţional pentru situaţii de urgenţă. Aştept şi replica celor de la departamentul pentru situaţii de urgenţă. Au fost nişte bâlbe care din păcate nu ar fi trebuit să fie.”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Tânăra arsă într-o baracă la Sfântu Gheorghe a fost transferată în Belgia după un lung periplu prin spitalele din România. Transportată inițial la Tulcea, aceasta a fost trimisă la Timișoara, de unde a fost întoarsă din drum și internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Andrei” din Constanța.

Întrebat cu privire la motivul care a determinat refuzul tratării tinerei în Spitalului Judeţean Timişoara, managerul unității a dezvăluit de ce nu s-a putut interveni în acest caz.

”Din păcate, noi am explicat situația de la Timișoara și faptul că nu dispunem de condiții europene de standarde medicale pentru pacienții cu mari arsuri, în condițiile în care clinica noastră este în renovare”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Unitatea medicală din Constanța, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a solicitat spitalizarea tinerei în Belgia. O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru operațiuni de evacuare medicală, a efectuat în data de 16 aprilie, misiunea umanitară de urgenţă pe ruta București – Bruxelles, Belgia, pentru transferul pacientei din județul Tulcea.

Spitalizarea ei în Belgia a fost plătită de statul român, întrucât fata este asigurată.

Infernul tinerei, în vârstă de 25 de ani, cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, a început  în noaptea de duminică spre luni, 14 aprilie, în timp ce se afla pe pontonul din comuna tulceană Sfântu Gheorghe, care a luat foc. Imediat după accident, ea a fost transportată cu barca la Murighiol, iar apoi la Spitalul Judeţean din Tulcea.