Anchetă în domeniul turismului, pe litoral

Apărut în  urmă cu mai bine de 10 ani, programul social “Litoralul pentru toți“  riscă să dispară definitiv. Anul acesta hotelierii nu au mai anunțat începerea programului și au anunțat că nici nu o vor mai face. Agențiile de turism sunt cele care nu mai vor sa vândă pachetele. Surse din domeniul turismului susțin, însă, că totul pleacă de la intervenția Consiliului Concurenței care investighează o posibilă încălcare a regulilor de concurență la pachetele turistice. Agențiile de turism, dar și hotelierii de pe litotoral, neagă însă că ar fi existat  neînțelegeri între ei.

De cum se termină minivacanța de 1 mai, în fiecare an, asociațiile din turism anunțau lansarea oficială a programului “Litoralul pentru Toți”. Scopul era de a prelungi sezonul estival și de a permite celor cu venituri reduse să vină în vacanță la mare, la prețuri  avantajoase. Anul trecut, spre exemplu, tarifele porneau de la 235 de lei un pachet de șase nopți la un hotel de două stele și ajungeau până la 900 de lei la 5 stele.

Programul, însă, a stârnit suspiciuni Consiliului Concurenței care, la rândul lui, a declansat mai multe investigații. În urma cu doi ani au fost verificate mai multe agenții de turism și au au fost ridicate diverse echipamente informatice pentru verificări amănunțite.

În aceste condiții hotelierii s-au reorientat. Au lansat alte oferte, la fel de avantajoase, care sa îi atragă pe turiști.

Tarifele în vechiul program erau reduse și cu până la 40% față de cele practicate în plin sezon estival. Anual, aproape 10.000 de turiști ajuneau la mare prin programul social litoral pentru toți.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea