ANAF va centraliza situația datoriilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală va centraliza situația datoriilor acumulate de populație în ultimii ani, urmând ca toți cei vizați să primească decizii de impunere. Contribuabilii care își plătesc datoriile până la sfârșitul anului vor primi stimulente financiare.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că situația datoriilor populației va fi centralizată până în octombrie, iar deciziile de impunere vor fi trimise până la data de 15 noiembrie 2018. Persoanele care plătesc datoriile la stat până la sfârșitul lunii decembrie ar putea primi o reducere de minim 10%. Ministrul este de părere că populația are nevoie de acest stimulent financiar, altfel datoriile vor fi plătite în martie 2019.

Începând din acest an, persoanele fizice trebuie să depună o Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate. Termenul limită pentru depunerea documentului a fost 31 iulie 2018. Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică.

Pentru cei care au depus online Declaraţia Unică până la 31 iulie 2018 vor primi o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. Bonificaţia se acordă corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii. Din 2019, Declaraţia Unică se va depune exclusiv online, potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.

Redactor: Denisa Albu