Amnistie fiscală

Autorităţile se pregătesc să dea o amnistie fiscală pentru toţi cei care trebuie să achite la FISC sume mici. Potrivit unor surse din Guvern, după Paşte, Ministerul Finanţelor va iniţia o ordonanţă de urgenţă de anulare a datoriilor pe care le-au strâns, fără să ştie, mii de romani.

Sunt luați în calcul cei care au avut câştiguri insignifiante din dobânzi ori dividende, în ultimii 4 ani, dar care au primit de curând de la ANAF vestea că au de achitat contribuţii la sănătate de sute de lei. Acest lucru s-a întâmplat pentru că aceste contribuţii au fost raportate de ANAF la nivelul salariului minim pe economie, deşi în realitate veniturile sunt mult mai mici.

“Am un depozit bancar de pe urma căruia am beneficiat de un câştig de 12 de lei și m-am trezit dator la Fisc cu 348 de lei. Este aproape greu de crezut că trebuie să achit Administrației Fiscale o sumă de 29 de ori mai mare pentru acest câștig minor. După părerea mea, o amnistie ar fi bine venită”, a declarat un cetățean român.

Şi în anul 2015, Guvernul Ponta, din care a făcut parte şi actualul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat o amnistie similară, de care au beneficiat circa 4 milioane de romani. Atunci, datori la ANAF ajunseseră şi copiii, pentru sumele primite de părinţi, pe carduri, drept alocaţii.

Redactor: Mihaela Țânțaru