Amintiri triste din timpul eliberării de sub regimul comunist

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la revoluția din 1989. Românii care au prins acele vremuri își amintesc despre acel discurs neterminat al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, urmat de fuga sa cu elicopterul, de drapelul României din care fusese decupată stema, șirurile de blindate ale armatei și de uralele celor aflați în stradă. Pentru români, data de 22 decembrie a reprezentat eliberarea de sub regimul Ceaușescu. Însă o altă eră avea să înceapă. După 27 de ani, unii o numesc revoluție, alții o numesc lovitură de stat.

Piața Revoluției din Bucureâti rămâne locul unde, acum 27 de ani, în ziua de 22 decembrie, s-a scris istorie. Sute de mii de oameni au ieșit in stradă ca sa darame regimul comunist si au trait pe viu fuga sotilor Ceausescu.  Multi au platit insa cu viata dorinta de libertate. Pe 22 decembrie1989, Nicolae Ceausescu prezida ultima sedinta a Comitetului Central la sediul PCR si anunta ca a instituit stare de urgenta in toata tara si ca a preluat controlul Armatei.

Astfel, niciun grup mai mare de cinci persoane nu avea voie sa se adune in strada. La acea oră, în centrul Bucureştiului se aflau sute de mii de oameni.

Câteva ore mai târziu, instituţii publice erau atacate cu focuri de armă. Medicii de la Ambulanţă spun că au dus zeci de răniţi, sub tiruri de gloanţe.

După mai puţin de opt ore de când Nicolae Ceauşescu era anunţat că mişcarea de stradă a fost reprimată şi zona centrală a Capitalei a fost degajată de manifestanţi, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau, în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, spre sediul Comitetului Central al PCR şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanţi.

Tot pe 22 decembrie a apărut pentru prima data și Ion Iliescu, cel care avea să devină primul președinte al României post-decembriste. Tot atunci, Televiziunea Română, care inițial transmisese mesaje eronate, destinate să inducă poporul în eroare, fusese invadată de civili și au început acele acțiuni mediatice moderate de poetul Mircea DInescu, actorul Ion Caramitru și alte personaje din acele momente cheie ale revoluției.

Piaţa Universităţii era plină de demonstranţi care cereau Armatei şi Miliţiei să treacă de partea lor.

Pe 22 decembrie s-a auzit pentru prima oară în spațiul public ”Armata e cu noi!”.

Și întradevăr, armata trecuse de partea poporului, asta după ce se trăsese în oameni încă de pe 17 decembrie, începând de la Timișoara.

Putini si-au amintit marti ca 1.142 de suflete au pierit pe strazi in decembrie 1989. Peste 3.000 de oameni au fost raniti, iar alti 760 au fost inchisi pe nedrept. O parte din numele celor care au fost rapusi de gloante stau scrise pe zidul amintirii din Piata Revolutiei.

Redactor: Daniel Albu