Americanii au debarcat în portul Midia

Americanii au debarcat în portul Midia cu tancuri și tehnică militară pentru baza de la Mihail Kogălniceanu. Adusă pe calea apei până în portul Midia, tehnica militară necesară a fost preluată de trailere civile și garnituri de tren și transportate la Mihail Kogălniceanu. Este o dizlocare de trupe si tehnică de luptă efectuată ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO.

Manevrele militare se desfășoară în contextul mai larg al unei operații denumită Atlantic Resolve și va include aducerea pe continentul european a aproximativ 3.000 de militari americani, alături de tehnica militară aferentă.

Aceasta este una dintre cele mai ample mișcări de forțe americane de la finalul Războiului Rece care a generat o reacție virulentă din partea Rusiei. Forțele americane vor fi dislocate, prin rotație, în mai multe state din estul Europei, precum Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria și Ungaria.

Administrația americană a ordonat dislocarea unei brigăzi de blindate în Europa de Est, ca parte a măsurilor de reasigurare a Aliaților după anexarea peninsulei Crimeea de Rusia, în 2014. Cartierul general al brigăzii americane va fi dispus lângă orașul polonez Żagań. Rusia a catalogat operația ca fiind o amenințare la adresa securității și intereselor sale, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

Redactor: Cristina Niță