Amenzi pentru comerțul cu medicamente online

Vânzarea online, fără licență, a medicamentelor va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 10 000 și 20 000 de lei, conform unui proiect de lege. El a trecut deocamdată de comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților și urmează să fie supusă la vot în plen, în cel mai scurt timp.

Cei care scoteau bani frumoși din vânzarea medicamentelor online vor fi obligați să renunțe ori să intre în legalitate. Parlamentarii pregătesc o lege care ar urma să sancționeze drastic comerțul online cu medicamente efectuat de cei care nu posedă autorizație de la Ministerul Sănătății. Amenzile vor fi cuprinse între 10 000 și 20 000 de lei. Conform proiectului de lege, doar farmaciile autorizate vor putea deține un site de pe care se vor putea comanda medicamente, toți ceilalți vânzători riscând sancțiuni.

Vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor din comunitate şi al drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, prin ordin al ministrului Sănătăţii”, potrivit proiectului de lege aprobat de deputaţii din Comisia pentru sănătate.

Medicamentele online par însă să fie preferate de cei mai tineri și asta pentru că bătrânii ori nu se descurcă cu internetul, ori nu au prea mare încredere în coletul care ar trebui să le sosească acasă.

Supravegherea comerțului online cu medicamente ar urma să fie efectuată de structurile deja existente în cadrul Ministerului Sănătății. Pentru ca legea să fie adoptată este nevoie să fie votată de Camera Deputaților, care este for decizional.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea